Loading...
Dry Needling 2021-08-20T08:43:45+00:00
Maak een afspraak
tarieven
Neem contact met ons op

Dry Needling

Dry Needling is het behandelen van allerlei pijnklachten met acupunctuurnaalden. Het is nadrukkelijk géén acupunctuur; uitgangspunt is het spierweefsel; een groot deel van ons lichaamsgewicht.

Als gevolg van overbelasting, herhaalde belasting en/of verlaagde belastbaarheid kunnen er in het spierweefsel kleine verhardingen ontstaan, die heel wat verschijnselen van pijn kunnen geven, vaak niet op de plek van de verharding zelf. Dit worden ‘’Myofasciale Triggerpoints’’ genoemd.

Afgaande op het pijnlijke gebeid kan bepaald worden welke spieren aangedaan zijn. Met een 0,3 mm dunne naald wordt de verharding in de spier aangeprikt. De spier reageert onmiddellijk met een ‘’lokal twitch respons’’, een soort schrikdraad gevoel. De spierknoop is dan meteen weg. Afhankelijk van de hoeveelheid knopen die er in de spier zitten, zal er vaker geprikt worden. De pijnklacht kan worden opgeroepen, maar verdwijnt weer. De spier is minder gespannen en de beweeglijkheid en kracht zijn meteen weer wat beter.

Bloedvaatjes zijn overal en niet te missen. Soms ontstaat er een kleine blauwe plek en in het begin vaak een beurs gevoel. Het gebruiken van bloedverdunners is niet ernstig bezwaarlijk. Ook vegetatieve reacties komen vaker voor; zweten, licht in het hoofd worden en een snellere ademhaling. Het risico om een groter bloedvat, zenuw of longweefsel aan te prikken wordt vermeden door altijd een van deze structuren af te schermen. Inmiddels is er al een hoop wetenschappelijk onderzoek verricht naar myofasciale triggerpoints. Naar het ontstaan, het persisteren en het behandelen ervan. Mét indrukwekkende resultaten.

FysioFit is aangesloten bij: