Loading...
Fysiotherapie 2022-03-25T08:15:06+00:00
Maak een afspraak
tarieven
Neem contact met ons op

Fysiotherapie

Er zijn verschillende vormen van fysiotherapie waarmee klachten behandeld kunnen worden.

reguliere-fysioFysiotherapie is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. De fysiotherapeut adviseert, begeleidt of behandelt cliënten bij stoornissen in houding en/of bewegen.
Meer Reguliere Fysiotherapie
reguliere-fysioHet doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren.
Meer Manuele Fysiotherapie
reguliere-fysioBij bekkenfysiotherapie leert u om de spieren van de bekkenbodem bewust te gebruiken. U kunt de bekkenbodemspieren zelf niet zien.
Meer Bekken Fysiotherapie

Uit cijfers van het KWF Kankerfonds blijkt dat er jaarlijks 100.000 mensen bijkomen met kanker.

Verder is er uit onderzoek gebleken dat er behoefte is aan sport en beweging tijdens en na de behandeling  van kanker. Het impact  van het hebben van kanker is enorm.

Naast de angst en onzekerheid is er vaak sprake van inactiviteit wat een (verdere)achteruitgang geeft voor spierkracht en conditie en functies en structuren die te maken hebben met beweging kunnen beperkt raken .(Beperking in mobiliteit door litteken vorming , afname van de kracht, balansproble-men)

De doelen van de Oncologische revalidatie zijn zowel fysiek als psychisch /sociaal.

Fysieke doelen

  • Optimaliseren. handhaven van gewenste fysieke conditie en activiteiten niveau
  • Preventie of verminderen van vermoeidheidsklachten
  • Optimaliseren/handhaven lichaamsgewicht en samenstelling ( In samenwerking met diëtiste)

Psychische / sociale doelen   ( In samenwerking met GGZ praktijkondersteuning)

  • Nieuw emotioneel evenwicht bereiken
  • Functioneel omgaan met de ziekte en beperkingen
  • Zo optimaal mogelijk functioneren in het arbeidsproces / huishoudelijke taken

Bij FysioFit Slochteren / Harkstede is het sinds 1 juni mogelijk een revalidatie traject te volgen op verwijzing van huisarts of specialist . Het traject zal , na een intake en onderzoek bestaan uit een combinatie van cardiotraining en weerstands- ( kracht)training.

Dit wordt uitgevoerd door Henk Mein.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk, 0598-421454 of via de mail

info@fysiofitslochteren.nl

Bij psychosomatische therapie probeert de therapeut u te helpen om de balans terug te vinden tussen lichaam en geest. Dat wil zeggen: lichamelijke klachten waarbij het psychisch functioneren een rol speelt. Zoals (over)spanning/burn-out, hyperventilatie en chronisch pijn. Nathalie Hoek-Memelink (onze psychosomatische therapeut) werkt samen met huisartsen, psychologen en met POH-GGZ.

 

Bij claudicatio intermittens voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking.

U heeft misschien wel gehoord dat u ‘etalagebenen’ heeft. Deze term is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen rusten. Zij kijken in de etalage van een winkel.

De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens. Artsen gebruiken ook wel de term Symptomatisch Perifeer Arterieel Vaatlijden (SPAV). PAV wordt door de artsen ingedeeld in twee verschillende schalen:

De Rutherford classificatie: (verdeeld in gradering en categorie);

Graad 0 Categorie 0: U heeft wel een vernauwing maar nog geen symptomatische klachten.

Graad 1 Categorie 1: U heeft milde claudicatio intermittens

Graad 1 Categorie 2: U heeft matige claudicatio intermittens

Graad 1 Categorie 3: U heeft ernstige claudicatio intermittens

Graad 2 Categorie 4: U heeft ischemische pijn terwijl u rust.

Graad 3 Categorie 5: U heeft beperkt weefselverlies. U heeft hierbij wonden die niet meer willen helen.

Graad 3 Categorie 6: U heeft uitgebreid weefselverlies. Uw wonden worden groter of tenen worden zwart.

De Fontaine classificatie:

Stadium 1: U heeft wel een vernauwing maar nog geen typische klachten van claudicatio intermittens (etalagebenen).

Stadium 2: U heeft last van etalagebenen. Afhankelijk van de loopafstand maken artsen een onderscheid tussen 2A en 2B. Bij een stadium 2A kunt u pijnvrij meer dan 100 meter lopen. Bij een stadium 2B treedt de pijn op voor dat u 100 meter gelopen heeft. De meerderheid van de patiënten blijft in stadium twee.

Stadium 3: U heeft ook in rust pijn in de benen en/of de voeten. De pijn vermindert wanneer men het been van het bed laat afhangen. De toevoer van zuurstof en voedingsstoffen komt in het betroffen been ernstig in het gedrang.

Stadium 4: Aan de getroffen voet komen niet genezende wonden, necrose of gangreen voor. Er bestaat gevaar voor amputatie.

De stadia 3 en 4 worden door de artsen kritieke ischemie genoemd. Bij kritieke ischemie wordt een lage bloeddruk in de benen gemeten (minder dan 50 mmHg t.b.v. de enkels en/of 30 mmHg ter hoogte van de grote teen).

Waar komt de pijn in de benen vandaan?

De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop van de jaren kan slagaderverkalking (medische term: atherosclerose) vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een vat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heeft u vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt pijn in uw been. Met rust verdwijnt de pijn weer.

Atherosclerose:

Wat is de oorzaak?

Risicofactoren voor vernauwingen in de beenslagader zijn:

roken

hoge bloeddruk

diabetes mellitus (suikerziekte)

een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed

Overgewicht

Weinig lichaamsbeweging

Ook aanleg en leeftijd spelen een rol.

Looptherapie, nr. 1 behandeling

Met motivatie, wilskracht en doorzettingsvermogen komt u (meters) verder!

Looptraining heeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag gaat. Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijn.

Werkwijze

De fysiotherapeut bespreekt uw klachten en met name uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden. Ter ondersteuning maakt de fysiotherapeut gebruik van een aantal vragenlijsten. De belangrijkste rol van de fysiotherapeut is het ondersteunen in uw levenswijze gericht op de risicofactoren. Daarnaast zal de fysiotherapeut looptraining met u starten. Voor het vaststellen van uw maximale loopafstand en conditie, doet u een test op de loopband. Dit onderzoek wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald om het effect van de looptraining te bepalen. Op basis van de resultaten van de looptest en uw klachtenpatroon stelt de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 keer per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en scholing van het looppatroon hierbij is de gouden regel door de pijn heen bijten.. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen. Dit zelfstandig trainen gaat volgens een vooraf opgezet trainingsschema. Voor het behoud van het behaalde resultaat is het uitermate belangrijk om dit trainingsschema dagelijks te onderhouden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

De therapie in het kort:

Wees zo actief mogelijk in uw leven, ga de uitdagingen aan en rust indien nodig.

Vergroot de afstand waarop u zonder pijn kunt lopen.

Het is belangrijk dat u het lopen blijft volhouden, neem de beslissing om de rest van uw leven structureel tijd in te ruimen voor looptraining.

Lopen leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op lange termijn dan dotteren

FysioFit is aangesloten bij: