NIMOC bij stuitpijn: verbluffend effectief.

Stuitpijn wordt veroorzaakt door een scheefstand van het staartbeen (stuitje) en geeft met name problemen bij het zitten. De pijn is vaak zo hevig, dat de kwaliteit van leven ernstig verstoord wordt. Bij FysioFit Slochteren / Harkstede worden stuitklachten behandelend door in NIMOC gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut. Deze behandeling is relatief eenvoudig, pijnloos en zeer effectief: al na de eerste behandeling zakt de stuitpijn tot een acceptabel niveau. Zelfs bij mensen met al tientallen jaren ernstige klachten, is het eindresultaat verbluffend te noemen. Zij ervaren aanzienlijk minder pijn of zijn zelfs helemaal klachtenvrij.

Coccygodynie

Dit is de medische term voor stuitklachten, afgeleid van ‘os coccygeus’ (staartbeen). De pijnklachten bevinden zich in en rondom het stuitje, al dan niet met uitstraling naar de zitbeenknobbels en de onderrug. De pijn ontstaat bij het zitten, het opstaan en wanneer er druk op het stuitje wordt uitgeoefend (ontlasten). In de meeste gevallen is niet mogelijk om lang recht te blijven zitten. Mensen met stuitklachten vermijden de pijn door andere zitvormen aan te nemen: schuin, met gebruik van een kussen of ‘hangend’ tussen twee stoelen in. Een scheefstand van het stuitje heeft zodoende invloed op gewrichten en spieren van het gehele houdings- en bewegingsapparaat, waarbij een verstoring van de zenuwprikkeling kan optreden. Als gevolg hiervan kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan.

Oorzaken van scheefstand

De meeste stuitklachten ontstaan door val. Dit kan onlangs gebeurd zijn, maar ook heel lang geleden. Een harde val op de billen, bijvoorbeeld als kind van de glijbaan of op het ijs, kan een afwijkende stand van het staartbeen veroorzaakt hebben waarbij de klachten geleidelijk verergeren. Soms zijn er op röntgenfoto’s nog sporen van een breuk te zien, maar meestal is het te lang geleden om de directe oorzaak vast te kunnen stellen. Daarnaast kan een moeizame of juist zeer snelle bevalling scheefstand veroorzaken. De oorzaak kan ook liggen in ontstekingen van de gewrichtsbanden tussen het heiligbeen en het staartbeen. Ook een niet goed functionerende bekkenbodem kan stuitklachten tot gevolg hebben.

De behandeling

Er wordt begonnen met een intakegesprek waarbij we je klachten in kaart brengen. Aansluitend wordt je behandeld volgens de NIMOC methode. NIMOC is de afkorting van Non-Invasive Mobilization of the Coccyx. Terwijl je zit op de behandelbank, voeren we milde, fysiotherapeutische technieken om het stuitje weer de eigen, natuurlijke positie terug te geven. NIMOC is niet pijnlijk en zeer effectief; al na de eerste behandeling ervaren patiënten verlichting. Aan het einde van het behandeltraject is de meerderheid geheel klachtenvrij. De duur van het traject is afhankelijk van de aard van de klachten en varieert van enkele weken tot enkele maanden.

NIMOC

NIMOC is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de bekkenfysiotherapie waarvoor extra scholing vereist is. Nimoc wordt niet alleen ingezet bij stuitpijn, maar ook bij:

  • rugklachten
  • bekkenpijn
  • liesklachten
  • anuskramp
  • incontinentie van urine of ontlasting
  • seksuele pijnklachten

Daarnaast wordt de methode ingezet bij mensen die hun urine of ontlasting moeizaam kwijt kunnen raken.

Dry Needling

De bekkenfysiotherapeut werkt nauw samen met de Manuele therapeut. Indien gewenst of noodzakelijk, kan er  intern worden verwezen naar de  manueel therapeut voor de triggerpointbehandeling Dry Needling. Triggerpoints zijn punten of knopen in spieren die vaak heel pijnlijk zijn. De triggerpoints worden behandeld door op deze punten druk te geven middels Dry Needling. Met een heel dun naaldje in de spierknopen de spier behandeld. Beide behandeltrajecten sluiten naadloos op elkaar aan en kunnen dan ook uitstekend gelijktijdig gevolgd worden.

Kosten

Behandeling van stuitpijn valt onder bekkenfysiotherapie en wordt als zodanig vanuit een aanvullende zorgverzekering vergoed. Het aantal te vergoeden behandelingen is afhankelijk van de door jou afgesloten polis. Weet je niet precies waar je (dit jaar nog) recht op hebt of hoe je je verzekerd bent? Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars en kunnen – met jouw toestemming – je zorgpolis inzien en je voorzien van informatie en advies.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Neem gerust contact met FysioFit op, we helpen je graag!

 

2018-12-17T11:51:24+00:00